Πίτες: Αλμυρές ή γλυκές, με ή χωρίς φύλλο, στρογγυλές, τριγωνικές, απλές ή σύνθετες, οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική γαστρονομία. Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα θεωρείται η «μαμά» της πίτας. Ανά περιοχή, τα είδη της πίτας ποικίλλουν και μπορεί να τα αναγνωρίσει κανείς από τα ήθη και τα έθιμα του αντίστοιχου τόπου. Κάποιες πίτες έχουν τα χόρτα ως βασικό συστατικό, κάποιες το τυρί, κάποιες έχουν φύλλο από μία πλευρά, κάποιες από την άλλη και κάποιες άλλες πάλι καθόλου! Το χαρακτηριστικό της ελληνικής παραδοσιακής πίτας είναι αναμφισβήτητα το φρέσκο χειροποίητο φύλλο. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από φύλλα, άλλα λεπτά και διάφανα κι άλλα πιο χοντρά. Κάποιες πίτες παρασκευάζονται με πολλές στρώσεις φύλλων στο ταψί και στο εσωτερικό τους ρίχνεται ένα μείγμα, όπως σπανάκι, τυρί, διάφορα χόρτα ή λαχανικά. Ωστόσο, πολύ γνωστές είναι και οι πίτες χωρίς φύλλο, όπου σε αυτή την περίπτωση το ρόλο του φύλλου παίζει ένα πηχτό μείγμα από αλεύρι και διάφορα άλλα υλικά. Πέρα από τις παραλλαγές στο φύλλο, η ποικιλία της γέμισης μιας πίτας δεν έχει όρια. Χρειάζεται μόνο η φαντασία σας και τα αγνά και φρέσκα υλικά του κάθε τόπου. Εκτός από τη κλασσική πίτα με τυρί η χόρτα μπορείτε να βάλετε στη γέμιση κρέας, λαχανικά, τραχανά, ζυμαρικά κι ό,τι άλλο επιθυμείτε.
Υλικά:
300 gr. φέτα
150 gr. γραβιέρα
5 αυγά
1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
3 φύλλα κρούστας χωριάτικα
300 gr. μπέικον
50 gr. ελαιόλαδο
100 ml. γάλα
λίγο αλάτι – πιπέρι στην γεύση
Παρασκευή:
Βράζουμε πρώτα τα μακαρόνια για 10 λεπτά -Σουρώνουμε τα μακαρόνια αλλά δεν τα κρυώνουμε - Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ανακατεύουμε με τα μακαρόνια.
Προσθέτουμε το γάλα και τη φέτα τριμμένη την μισή και την άλλη μισή σε χοντρά κομμάτια την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα με τα μακαρόνια τα ανακατεύουμε όλα μαζί και αλατοπιπερώνουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί.
Βάζουμε τα τρία φύλλα Κρούστας Χωριάτικα κάτω και προσθέτουμε τα μακαρόνια. Σκεπάζουμε με το μπέικον και ……..Ψήνουμε για 20΄ λεπτά στους 160ο C.