Ο προκάτοχος του κανταϊφιού που γνωρίζουμε σήμερα αναφέρεται συχνά στο έπος «Χίλιες και μία Νύχτες». Αυτή η έκδοση είναι αρκετά παρόμοια με το αγγλικό crumpet και μπορεί ακόμη να είναι και ο πρόγονος της. Η εκδοχή που μοιάζει με πουτίγκα γεμισμένη με ξηρούς καρπούς εξακολουθεί να βρίσκεται στην Τουρκία Το κανταΐφι φτιάχνεται από το «τελ κανταγίφ» , μια λεπτή ζύμη που ψήνεται αρκετά ώστε να διατηρήσει το δικό της σχήμα. Αυτά τα «tel kadayıf» στη συνέχεια διαμορφώνονται σε διάφορες μορφές και γεμίζονται με καρύδια. Μετά από ψήσιμο στο φούρνο, οι λεπτές λωρίδες παίρνουν τη διάσημη κρίση τους και μόλις βγει από το φούρνο, η λιχουδιά εμβαπτίζεται σε σιρόπι, εγχύοντας το με γλυκύτητα. Το κανταΐφι είναι ένα από αυτά τα επιδόρπια που μπορούν να σας εξαπατήσουν. Βυθισμένο σε σιρόπι, μπορεί να περιμένετε μαλακή ζύμη, αλλά με το πρώτο σας δάγκωμα θα συνειδητοποιήσετε ότι η υφή του είναι υπέροχα τραγανή, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από τα καρύδια στο εσωτερικό.



Μάθε Περισσότερα


Υλικά
1.300 gr. φύλλο κανταΐφι

500 gr. βούτυρο αγελάδος

300 gr. ανάλατα αμύγδαλα χονδροσπασμένα

300 gr. ψίχα καρύδια χονδροσπασμένα

150 gr. φιστίκια Αιγίνης χονδροσπασμένα

1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη

200 gr. φρυγανιά τριμμένη

100 gr. ζάχαρη

για το Σιρόπι

1 kg. νερό

300 gr. γλυκόζη

700 gr. ζάχαρη

3 φλούδες λεμονιού

1 ξυλάκι κανέλας

2 κάψουλες βανίλιας

Προετοιμασία:

Ανοίγουμε προσεκτικά το φύλλο κανταϊφιού, το ξεμπλέκουμε και το χτενίζουμε ελαφρά μέχρι να γίνει μαλακό στα χέρια μας. Φτιάχνουμε λωρίδες ανάλογα με το τι μέγεθος κανταΐφι θέλουμε να φτιάξουμε. Σκεπάζουμε το κανταΐφι με μία βαμβακερή πετσέτα για να μη στεγνώσει κατά τη διάρκεια της παρασκευής του. Με τη βοήθεια του πινέλου το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε μπροστά μας τις λωρίδες, τις κάνουμε πέταλο με την κλίση του πέταλου προς τα εμάς και πάνω στο φαρδύ μέρος του πέταλου τοποθετούμε τη γέμιση. Τυλίγουμε και διπλώνουμε τη δεξιά και αριστερή πλευρά του κανταϊφιού προς τα μέσα και ρολάρουμε σφιχτά. Την ίδια διαδικασία την κάνουμε για όσα κομμάτια κανταΐφι θέλουμε να φτιάξουμε. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄ λεπτά, έως ότου το σιρόπι γίνει πιο πυκνό. Αλείφουμε ένα ταψί φούρνου με βούτυρο και τοποθετούμε τα κομμάτια από το κανταΐφι ομοιόμορφα. Τέλος, ξανά με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε με βούτυρο το κάθε κομμάτι κανταΐφι και πουδράρουμε με λίγο τριμμένο φιστίκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 35 ΄ λεπτά. Όταν περάσει ο χρόνος του ψησίματος και το κανταΐφι μας πλέον έχει κάνει κρούστα και έχει πάρει ένα ωραίο χρώμα, το βγάζουμε από τον φούρνο και το τοποθετούμε στον πάγκο μας, μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι.

Σιρόπι: Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύλο κανέλας, μερικά γαρίφαλα και προσθέτουμε το λεμόνι κομμένο σε φέτες. Αμέσως μετά ρίχνουμε τη γλυκόζη. Βράζουμε για 25΄ λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσέχουμε το σιρόπι μας να είναι κρύο προς χλιαρό και σιροπιάζουμε το ταψί με το κανταΐφι μέχρι τη μέση.Αφήνουμε να ξεκουραστεί το κανταΐφι, το σκεπάζουμε με μία βαμβακερή πετσέτα για να απορροφηθούν οι υδρατμοί που έχουν δημιουργηθεί και μετά από 20΄ λεπτά τελειώνουμε το σιρόπιασμα. Γαρνίρουμε το κανταΐφι από πάνω με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης