Υπάρχουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Πόρο, Αίγινα, Γαλαξίδι ) κυρίως σε βυθούς με θαλάσσια ρεύματα. Θεωρούνται ο «βασιλιάς» των οστρακοειδών. Τρώγονται συνηθέστατα ωμά. Τα στρειδοδόχτενα, έχουν το σχήμα του χτενιού, αλλά έχουν ακανόνιστο μη αχτιδωτό όστρακο. Ωστόσο, είναι πολύ νόστιμα και τρώγονται ψητά ή ωμά. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα στρείδια ονομάζονται και ΓΑΙΔΟΥΡΟΠΟΔΑΡΑ!



Μάθε Περισσότερα


Υπάρχουν πάνω από 200 είδη στρειδιών στον κόσμο, αλλά μόνο λίγα από αυτά χρησιμοποιούνται ως τροφή. Τα περισσότερα είδη είναι είτε πολύ μικρά για κατανάλωση, είτε αλιεύονται για τα περίεργα κελύφη τους και χρησιμοποιούνται για διακόσμηση. Τα στρείδια είναι μαλάκια με δύο κελύφη που τρέφονται με την άντληση νερού μέσω του οργανισμού τους και με το φιλτράρισμα μικροοργανισμών. Μεγαλώνουν στους θαλάσσιους πυθμένες και προσκολλώνται κατά ομάδες σε σκληρές επιφάνειες ή όστρακα.  Τα είδη που τρώγονται συνήθως καλλιεργούνται σε νερά παραθαλάσσιων ελεγχόμενων περιοχών. Καθώς τα στρείδια τρέφονται από το φιλτράρισμα των περιβαλλόντων υδάτων, η γεύση τους ποικίλλει και αντανακλά τις μοναδικές συνθήκες των υδάτων στα οποία ζουν όπως και την εποχή που έγινε η συλλογή τους.

Όπως με όλα τα όστρακα και τα θαλασσινά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά και την κατανάλωσή τους επιλέγοντας επώνυμους και πιστοποιημένους προμηθευτές. Προτιμήστε εκείνα που είναι εντελώς κλειστά και αν κάποια έχουν ανοίξει, αγγίξτε τα προσεκτικά και, αν κλείσουν αμέσως, σημαίνει ότι είναι ζωντανά. Πρέπει να μυρίζουν θάλασσα και να είναι αρκετά βαριά δηλαδή να μην έχουν στεγνώσει.