Κολοκυθάκια Αν σκεφτείς μια λίστα μεσογειακών λαχανικών ή πιάτα της ελληνικής κουζίνας, πιστεύω ότι τα κολοκυθάκια θα έχουν την τιμητική τους. Μπορείς να τα απολαύσεις με τόσο διαφορετικούς τρόπους και συνδυάζονται πολύ εύκολα με άλλα λαχανικά και αυτό τα κάνει μαγειρικό «μπαλαντέρ». Τα κολοκυθάκια βέβαια τρώγονται και ωμά! Έτσι μπορείς να εμπλουτίσεις τις σαλάτες σου γευστικά, αλλά και να τα κάνεις «ζυμαρικά». Φυσικά τα αγαπημένα κολοκυθάκια δεν μπορούν να λείπουν από τα παραδοσιακά πιάτα: μπριάμ, καλοκαιρινά γεμιστά ή ακόμα και γεμιστά με κιμά και αυγολέμονο και κολοκυθοκεφτέδες. Γεμιστά Γεμιστά... ένα όνομα μια ιστορία. Και ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του που σηκωνότανε πρωί πρωί και κατέβαινε στον κήπο για να μαζέψει τα λαχανικά με την δροσιά. Ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές και τα πολυαγαπημένα λουλουδάκια από τις κολοκυθιές ήταν τα λαχανικά με τα οποία γέμιζε το ταψί. Μερικές φορές για γέμισμα χρησιμοποιούνται και θαλασσινά, όπως καλαμάρια ή μύδια, ενώ το ρύζι αντικαθίσταται από πλιγούρι ή λαχανικά με κιμά. Μαγειρεύονται κυρίως το καλοκαίρι, καθώς εκείνη την εποχή ωριμάζουν τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται, και επειδή είναι ελαφρύ φαγητό μπορεί να καταναλωθεί άνετα σε θερμό καιρό, σαν ζεστό ή κρύο πιάτο. Στην Ελληνική κουζίνα τα γεμιστά φτιάχνονται κυρίως από ντομάτες και πιπεριές, ενώ το πιάτο γαρνίρεται με πατάτες ή κολοκυθανθούς. Αρκετές φορές γεμίζονται μελιτζάνες ή κολοκυθάκια, τα οποία σερβίρονται με αυγολέμονο ή γιαούρτι. Η γέμιση γίνεται συνήθως με ρύζι ή και κιμά, ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό, ενώ σε παραλλαγή της Πολίτικης κουζίνας χρησιμοποιούνται κουκουνάρια, σταφίδες και κανέλα αντί για κιμά. Στην Κρήτη παλιότερα συνηθίζονταν τα γεμιστά με πλιγούρι. Σε σύγχρονες παραλλαγές χρησιμοποιείται φέτα ή μπέικον. Γεμιστά γίνονται επίσης αμπελόφυλλα (γιαπράκια), λαχανόφυλλα (σαρμαδάκια) ή μαρουλόφυλλα, φαγητά τα οποία λέγονται και ντολμάδες. Γνωστά είναι επίσης τα γεμιστά κρεμμύδια με κιμά, ενώ γεμίζονται και κυδώνια με αρνίσιο κρέας και κουκουνάρια. Εκτός από λαχανικά δημοφιλές πιάτο είναι και τα γεμιστά καλαμάρια. Με αυτήν την συνταγή, θέλω να ευχαριστήσω την μητέρα μου που κάθε φορά που επέστρεφα στο πατρικό είχα μια μεγάλη αγκαλιά αλλά και τα αγαπημένα μου κολοκυθάκια με αυγολέμονο, έχω να πω ότι ο καλύτερος Chef στον κόσμο να μας φτιάξει το πιο νόστιμο αλλά και το πιο ακριβό φαγητό, ένα είναι σίγουρο ότι για τον κάθε έναν από εμάς ο καλύτερος Chef ήταν και θα είναι το πιάτο της αγαπημένης Μητέρας ΄΄ Μανούλα σ΄αγαπώ ΄΄



Μάθε Περισσότερα


Κολοκυθάκια

Αν σκεφτείς μια λίστα μεσογειακών λαχανικών ή πιάτα της ελληνικής κουζίνας, πιστεύω ότι τα κολοκυθάκια θα έχουν την τιμητική τους. Μπορείς να τα απολαύσεις με τόσο διαφορετικούς τρόπους και συνδυάζονται πολύ εύκολα με άλλα λαχανικά και αυτό τα κάνει μαγειρικό «μπαλαντέρ». Τα κολοκυθάκια βέβαια τρώγονται και ωμά! Έτσι μπορείς να εμπλουτίσεις τις σαλάτες σου γευστικά, αλλά και να τα κάνεις «ζυμαρικά».

Φυσικά τα αγαπημένα κολοκυθάκια δεν μπορούν να λείπουν από τα παραδοσιακά πιάτα: μπριάμ, καλοκαιρινά γεμιστά ή ακόμα και γεμιστά με κιμά και αυγολέμονο και κολοκυθοκεφτέδες.

Γεμιστά

Γεμιστά... ένα όνομα μια ιστορία. Και ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του που σηκωνότανε πρωί πρωί και κατέβαινε στον κήπο για να μαζέψει τα λαχανικά με την δροσιά. Ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές και τα πολυαγαπημένα λουλουδάκια από τις κολοκυθιές ήταν τα λαχανικά με τα οποία γέμιζε το ταψί. Μερικές φορές για γέμισμα χρησιμοποιούνται και θαλασσινά, όπως καλαμάρια ή μύδια, ενώ το ρύζι αντικαθίσταται από πλιγούρι ή λαχανικά με κιμά. Μαγειρεύονται κυρίως το καλοκαίρι, καθώς εκείνη την εποχή ωριμάζουν τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται, και επειδή είναι ελαφρύ φαγητό μπορεί να καταναλωθεί άνετα σε θερμό καιρό, σαν ζεστό ή κρύο πιάτο.

Στην Ελληνική κουζίνα τα γεμιστά φτιάχνονται κυρίως από ντομάτες και πιπεριές, ενώ το πιάτο γαρνίρεται με πατάτες ή κολοκυθανθούς. Αρκετές φορές γεμίζονται μελιτζάνες ή κολοκυθάκια, τα οποία σερβίρονται με αυγολέμονο ή γιαούρτι. Η γέμιση γίνεται συνήθως με ρύζι ή και κιμά, ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό, ενώ σε παραλλαγή της Πολίτικης κουζίνας χρησιμοποιούνται κουκουνάρια, σταφίδες και κανέλα αντί για κιμά. Στην Κρήτη παλιότερα συνηθίζονταν τα γεμιστά με πλιγούρι.

Σε σύγχρονες παραλλαγές χρησιμοποιείται φέτα ή μπέικον. Γεμιστά γίνονται επίσης αμπελόφυλλα (γιαπράκια), λαχανόφυλλα (σαρμαδάκια) ή μαρουλόφυλλα, φαγητά τα οποία λέγονται και ντολμάδες. Γνωστά είναι επίσης τα γεμιστά κρεμμύδια με κιμά, ενώ γεμίζονται και κυδώνια με αρνίσιο κρέας και κουκουνάρια.

Εκτός από λαχανικά δημοφιλές πιάτο είναι και τα γεμιστά καλαμάρια.

Υλικά: 
12 κολοκύθια μέτρια
350 gr. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
μαϊντανό ψιλοκομμένο
άνηθο ψιλοκομμένο
δυόσμο ψιλοκομμένο
½ κούπα ρύζι νυχάκι
100 gr. ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Για το αυγολέμονο: 
2 αυγά
2 κουταλάκια κορν φλάουρ
Το χυμό δύο λεμονιών

 Παρασκευή:

Πλένουμε τα κολοκυθάκια.

Όσα είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στα δύο.

Από τη μια μεριά κόβουμε μια μικρή φετούλα για σκέπασμα και τα ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς να τα τρυπήσουμε. Κρατάμε το υλικό που βγάζουμε από το εσωτερικό τους. Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα τα φρέσκα, τριμμένα στον τρίφτη το ξερό. Προσθέτουμε τον μαϊντανό τον άνηθο το δυόσμο, το λάδι και το ρύζι. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα να αναμειχθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις…

Γεμίζουμε τα κολοκύθια και τα τοποθετούμε όρθια σε κατσαρόλα μεγάλη. Προσθέτουμε λίγο νερό και αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και σε μέτρια φωτιά τα αφήνουμε για μια ώρα περίπου.

Για το Αυγολέμονο:
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισή κούπα κρύο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Μόλις αρχίσει να πήζει, αποσύρουμε από τη μάτι την κατσαρόλα για να μην πιάσει.
Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο.
Προσθέτουμε λίγο από το ζουμί στο μείγμα των αυγών χτυπώντας τα.
Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε να πάρει μια μικρή βράση.
Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια
tips: εάν μας περίσσεψε γέμιση μπορούμε μαζί να τυλίξουμε και μερικά αμπελόφυλλα.