Αύγουστος ένας υπέροχος μήνας αφιερωμένος στην ομορφιά του καλοκαιριού, στην ανάπαυση, στις διακοπές από την εργασία, στη θάλασσα, στη δροσιά των βουνών και των πηγών. Στην αφθονία της γης, μιας και τα αγαθά της είναι ένας πλούτος δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, ο μεγαλύτερος από όλους τους μήνες του χρόνου!
Ο εμπνευστής της τέχνης και του έρωτα! Γεμάτος υποσχέσεις, χτυποκάρδια και γλυκά όνειρα, κάτω από τον πιο έναστρο και λαμπερό ουρανό, αγκαλιά με τη μαγεία της σελήνης. Ένας μήνας που εμπνέει αιώνες τώρα τους καλλιτέχνες να γράψουν ποιήματα, να ζωγραφίσουν, να τραγουδήσουν και να αναδείξουν την ομορφιά του καλοκαιριού, υμνώντας τον τελευταίο μήνα του.
Αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με συναυλίες, θεατρικές τραγωδίες και κωμωδίες, γιορτές και πανηγύρια, χορός και μουσική… είναι ο μοναδικός μήνας που και το πιο απόμακρο έρημο χωριό ζωντανεύει με χαρούμενους επισκέπτες.
Ο μήνας Αύγουστος πήρε το όνομά του από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Όπως ο Οκταβιανός Αύγουστος διαδέχτηκε τον Ιούλιο Καίσαρα έτσι και ο μήνας Αύγουστος διαδέχεται κάθε χρόνο τον μήνα Ιούλιο. Το 40 π.Χ. ο Οκταβιανός πρόσθεσε αυθαίρετα μια επιπλέον ημέρα στον Αύγουστο ως τιμή προς τον Ιούλιο Καίσαρα, την οποία απέσπασε από τον Φεβρουάριο ώστε να μη στερεί σε διάρκεια από τον Ιούλιο.
Στα βυζαντινά χρόνια το έτος τελείωνε στις 31 Αυγούστου και πρωτοχρονιά ήταν η 1η Σεπτεμβρίου. Γι` αυτό η τελευταία μέρα του Αυγούστου λέγεται και Κλειδοχρονιά
O Αύγουστος στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο 2ος μήνας του Αττικού ημερολογίου και έτους με την ονομασία Μεταγειτνιών και διαρκούσε 29 ημέρες. Άρχιζε στις 24 Ιουλίου και διαρκούσε μέχρι τις 22 Αυγούστου. Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο δε, ήταν ο έκτος μήνας και για αυτό τον λόγο ονομαζόταν Sextilis στα λατινικά, ενώ είχε 31 ημέρες.
Το 8 π.Χ ο Καίσαρας Αύγουστος τον ονόμασε με το όνομα του. Και λέγεται ότι οριοθέτησε αυτόν τον μήνα με το ονομά του προς τιμή της Κλεοπάτρας η οποία αυτοκτόνησε στις 12 Αυγούστου το 30 π.Χ. Στο Βυζαντινό ημερολόγιο που ακολουθείται και από την Ορθόδοξη εκκλησία ήταν ο τελευταίος μήνας του έτους καθώς το νέο έτος άρχιζε από τον Σεπτέμβριο.
Ο ήλιος αστρονομικά στην αρχή του Αυγούστου βρίσκεται στον Αστερισμό του Καρκίνου (21 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου) και περνάει προς το τέλος του στον αστερισμό του Λέοντα (10 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου).
Στην αρχαιότητα ο Αύγουστος είχε συνδεθεί με τον Σείριο. Τις θερμότερες δηλαδή μέρες του καλοκαιριού του Αυγούστου οι αρχαίοι τις είχαν συνδέσει με την ακτινοβολία του Σείριου η οποία προστίθενται στην ακτινοβολία του Ηλίου. Ήταν τα ακτινικά καύματα.
«Ο Σείριος είναι το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός και η εώα επιτολή του σ’ αυτή τη χρονική περίοδο είχε συνδεθεί στην αρχαιότητα με τα κυνικά καύματα (τα dies caniculariae των Λατίνων), δηλαδή με τις θερμότερες ημέρες του έτους, τα οποία καύματα οι αρχαίοι απέδιδαν στην επί πλέον αύξηση της θερμοκρασίας από την υποτιθέμενη προσθήκη της ακτινοβολίας του Σείριου στην ακτινοβολία του Ήλιου».
Ο Αύγουστος είναι γνωστός και συνδεμένος με την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, τον Δεκαπενταύγουστο η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, που γιορτάζουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τη μεγάλη μητέρα με γιορτές και πανηγύρια.
Αυτά κι άλλα πολλά λέγονται μέσα στους αιώνες, όπως κι αν έχει ο Αύγουστος είναι ο μήνας της χαράς και της απόλαυσης για όλους!
Οπότε ας ξεκουράσουμε το σώμα, το νου κι ας κάνουμε χώρο μέσα μας απελευθερώνοντας έτσι κάθε τι που βαραίνει το μυαλό, την ψυχή και το πνεύμα μας. Είναι η πιο κατάλληλη εποχή αποφόρτισης και επαναπροσδιορισμού και όταν όλα μέσα μας ησυχάζουν τότε είναι η τέλεια στιγμή για να εστιαστούμε στο τι πραγματικά χρειαζόμαστε από τη ζωή μας.
Έτσι αρχίζουμε να δημιουργούμε σχέδια και οράματα για το μέλλον μας.
Γι΄αυτό, Τρέξτε στην άμμο… Νιώστε τον ήλιο… Μυρίστε τη θάλασσα
Ερωτευτείτε! Και… χαρείτε το καλοκαίρι!!!